I kinesisk medicin styrer lunge Wei Qi som kan sammenlignes med immunforsvaret.

Lungerne sidder i den øverste og yderst del af kroppen. De ligger som et tag over de andre organer, hvorfra de rytmisk sender Qi nedad i gennem kroppen og udad gennem meridianerne og karrene. Lungerne har desuden det forhold til Wei Qi, at det er Lungerne, som spreder Wei Qi igennem kroppen. Det betyder, at lungerne har stor betydning mht. kroppens evne til at, beskytte sig mod udefrakommende patogener f.eks. klimaændringer, bakterier eller virus. En person, som let bliver syg og som er følsom over for træk, vil ofte have mangel på Lunge Qi. Man ser også, at når Wei Qi blokeres eller forstyrres af patogener, vil det ofte manifesterer sig ved symptomer og tegn på, at lungernes funktion også er forstyrret. Udover ømhed i huden og kuldegysninger, som er direkte konsekvenser af, at patogener forstyrrer Lungen i sin bevægelse, vil personen ofte nyse og have klare, vandige udsondringer fra næsen. De kan endvidere have en let hævelse i ansigtet, især omkring øjnene.

 

Symptomer på Lunge organ og meridian lidelser

Påvirkede luftveje (næse, hals, luftrør, lunge) hoste, stakåndethed, forpustethed, pibende, rallende eller overfladisk vejrtrækning, feber, næseblødning, nysen, hovedpine, stivhed i nakken, ansigtslammelse, spasmer i ansigtet, ondt i halsen, spændthed i brystkassen, opkast, osv.

I armene og brystkassen kan der desuden være: smerter, ubehag, føleforstyrrelser i lokalområdet og langs meridianens forløb

Vigtige punkter på lunge meridianen:

Ashi, Lu1, Lu2, Lu3, Lu4, Lu5, Lu6, Lu7, Lu10

Massage Tekniker

Udover behandling af lunge lidelser med akupunktur og moxibution er medicinsk massage også en nem og effektiv metode til at fjerne blokering i lunge meridian og styrke lunge Qi.

Metoden blev anbefalet i forbindelse med corona på hospitaler og personer som bor i karantæneområder. I løbet af dage, hvor vi evt. er isoleret i eget hjem, kan det være dejligt at kunne lave noget selv-behandling.

Massagen udføres som følger

1. Opvarming: Dian Kou-punkter slå, Ca Fa-tørre

Ved at stryge eller klappe armen, varmes og forberedes armene og lunge meridian.

Ca. 2 min.

2. Behandling: Gun Fa-rullende, Yi Zhi Chan-en finger meditation, Dian Fa: tryk på punkter

Ved at massere armene med de teknikker, stimuleres punkterne til at fjerne blokeringer i lunge meridianen og styrke Wei Qi.

Ca. 20 min.

3. Slutning: Klap igen

På den måde, afslappes meridianen.

Ca. 2 min.

 

Reference:

Nigel Ching. Akupunkturens grundprincipper. Klitrosen, 2012. 

 

Skrevet af

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *