Akupunktur på Den Sikrede Behandlingsinstitution Koglen

Af Sanne Timm Selvaratnam, Daglig leder af Koglen og afdelingsleder

På den sikrede behandlingsinstitution Koglen indgår akupunktur som en del af den daglige behandling af de unge, men også personalet benytter sig flittigt af tilbuddet om behandling. Interessen for akupunktur startede tilbage i 2019 hvor en håndfuld medarbejdere var på NADA kursus. 

Bidt af akupunkturens effekt

Interessen for nåle greb om sig, specielt for èn medarbejder, Laila Barbesgård, som efterfølgende har taget flere kurser forskellige steder. I september 2021 startede Laila på den 3 årige akupunkturuddannelse på AkupunkturAkademiet i Hovedgård og derfra har det taget fart. Laila har i samarbejde med Camilla Gliemann og Zhang Hui fra AkupunkturAkademiet fået tilrettelagt 2 undervisningsdage hvor 12 medarbejdere har lært simple metoder til at hjælpe de unge med bla. angst, søvnløshed, smerter, uro mm. i form af akupunktur.

Akupunktur er blevet en del af dagligdagen på Koglen

De unge er efterhånden blevet så glade for den effekt som nålene har, at de hver dag selv efterspørger behandling. ”Den her ro jeg har i kroppen nu har jeg forsøgt at opnå med stoffer de sidste mange år – det er godt nok en vild følelse” (Jens 16 år), ”Hvordan har jeg kunne leve uden det her i 17 år” (Mohammed 17 år), ”wow det er vildt det her – det er den vildeste ro jeg har i kroppen nu” (Per 17 år). Forbruget af smertestillende medicin er faldet i takt med at den alternative behandling har vundet indpas. Udover akupunktur tilbydes der ligeledes Cupping, Gua Sha, og Moxa til de unge.

”Den her ro jeg har i kroppen nu har jeg forsøgt at opnå med stoffer de sidste mange år – det er godt nok en vild følelse”

Hvem er de unge på behandlingsinstitutionen Koglen?

Behandlingsinstitutionen Koglen består af to sikrede afdelinger. De to sikrede afdelinger, Granhuset og Lærkehuset, tæt ved Sdr. Omme har hver plads til fem unge i alderen 12-18 år. Unge, der anbringes på Koglen, er nogle af de allermest udsatte unge i Danmark. Nogle har begået kriminalitet, nogle er omsorgssvigtede, selvskadende eller ude i et alvorligt misbrug. Nogle har en psykiatrisk diagnose eller øvrige svære psykologiske udfordringer. Alle er de helt almindelige unge mennesker – også. På Koglen modtages de unge med omsorg og faste, trygge rammer. De mødes af empatiske og grænsefaste medarbejdere, der kan li’ at være sammen med dem. Der er et særligt fokus på aktivitetsbaseret, social træning og kompetencegivende uddannelse. Unge anbragt på Koglen har en meget struktureret hverdag, hvor skole- og værkstedsundervisning og træning i almindelig daglig livsførelse indgår som grundlæggende elementer. Når de unge er sammen, er der altid en voksen til stede. De unge er typisk i et forløb af tre til seks måneders varighed. 

pædagog akupunktur
Pædagog og kommende akupunktør på bachelorniveau, Laila Barbesgaard, giver en ung guasha for nakkesmerter

De unge er primært anbragt i varetægtssurrogat, under farlighedskriteriet, til pædagogisk observation, i længerevarende behandling, af UKN eller som led i en ungdomssanktion. Granhuset og Lærkehuset beskæftiger i alt 22 døgnmedarbejdere, 2 pædagogiske dagmedarbejdere, 1 pedel, 3 lærere, 2 socialrådgivere, administrative medarbejdere, køkken/rengørings personale, 2 afdelingsledere, 1 daglig leder samt et stort antal tilknyttede vikarer.

De unge i artiklen er anonymiseret.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *