Hyldeblomstsorbet – en kølende sommerfavorit
En af sommerens store fornøjelser er de blomstrende hyldetræer, som fryder øjet og dufter fantastisk. Mange plukker hyldeblomsterne til saft eller hyldekærester (pandekager, lavet på hyldeskærme, dyppet i dej, stegt og drysset med flormelis). Det smager fortrinneligt. Her vil jeg fokusere på Hyldens medicinske egenskaber og komme med en opskrift på en energetisk kølende sommersorbet.
”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo"
er en gammel talemåde, som fortæller noget om, hvor vigtig hylden har været for os, mest på grund af de medicinske egenskaber, både blomster, knopper, bark og bær er blevet tillagt. Et andet ordsprog siger: ” Hvor man har hyld, honning og kål, bliver doktoren en fattig mand.”
I folkemedicinen er hyldeblomstens medicinske egenskaber blandt andet beskrevet som: Vanddrivende, sveddrivende, udrensende, betændelses- og virushæmmende, slimløsende, immunstyrkende og febersænkende, og er derfor brugt blandt andet til behandling af forkølelse og influenza. I H.C. Andersens eventyr ”Hyldemor” kan man læse hvordan en lille dreng får serveret hylde-te fordi, han havde fået våde fødder og reddet sig en forkølelse.
I gamle dage hed det sig, at det var Freja – kærlighedens og frugtbarhedens gudinde – der boede i hylden, og fældede man hylden ved sit hus uden at plante en ny, var det med risiko for, at ulykker ville ramme én. Man skulle altid huske at takke hyldemor for hendes gaver inden man plukkede blomster og bær eller beskar grene: For eksempel ved at gå 3 skridt baglæns, mens man sagde: ”Hyldemor, hyldemor om forlov, må jeg tage en bid af din skov?” Desværre er hyldeblomstens medicinske egenskaber ikke særlig velundersøgte videnskabeligt. Dog er der undersøgelser der tyder på at blomsterne har antiinflammatorisk virkning, hvilket kunne forklare flere af de medicinske egenskaber, planten tillægges.
Hyldeblomst i Traditionel Kinesisk Medicin
Hyldeblomst er bitter og skarp i smagen, betragtes som kølende og går til Lunge og Urinblære. Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin (TCM), klarer hyldeblomster Varme, eliminerer toxiner, uddriver Vind og opløser Slim. Hyldeblomst kan derfor anvendes til at uddrive både sommerforkølelser, influenza, høfeber og andre angreb af det, som i TCM kaldes angreb af Vind-Varme på Lungen, blandt andet ved at virke svedfremmende og kølende. Hyldeblomst er derfor også et glimrende middel mod hovedpine og migræne, som udløses af Vind-Varme tilstande.
Hyldeblomsterne kan opbevares til dårligere tider ved at lave saft eller sirup. Orker man ikke lige det, kan man fryse eller tørre blomsterne, så man kan udnytte de medicinske fordele udenfor sæsonen. Jeg synes, den nemmeste måde at opbevare hylden på er ved at lave hyldesukker: Sukker og nippede/klippede hyldeblomster (helt ude ved blomsten, uden at få stilk med) blendes med rørsukker til en jævn masse, som igen blandes med lidt flere blomster og lidt mere rørsukker, mest fordi jeg synes det ser godt ud at have hele blomster med. Alternativt kan du blende det hele efter tørring. Blandingen tørres i ovnen på en bageplade ved lav varme, eller bare ved stuetemperatur (men så tager det altså flere dage). Husk at rode lidt rundt i det med jævne mellemrum, ellers kommer du til at stå med én stor sukkerplade. Jeg bruger ca. 10-15 store skærme til 500 gram sukker. Det kan man jo regulere lidt på, alt efter, hvor intens en smag, man vil have.
Opskrift på hyldeblomstsorbet med vandmelon
Når nu hylden står lige dér og blomstrer over det ganske land med sine kølende egenskaber, og vi har det varmt, hvad er så mere oplagt end at lave en lækker sorbet, serveret med vandmelon, som på én gang er læskende og kølende.
Ingredienser
3 dl vand
1,5 dl sukker
1,5 dl glukosesirup
1 økologisk citron
1 økologisk lime
6 – 12 hyldeblomstskærme (alt efter størrelse, og hvor kraftig hyldesmag, du ønsker)
Fremgangsmåde
Hæld vand, sukker og glukosesirup i en gryde, og varm til det næsten koger. Når al sukkeret er opløst, og det bobler lidt, klippes hyldeblomsterne i. Pres citronsaften i, skær resten af citronen i skiver, og læg det i gryden også. Lad det hurtigt koge op, og tag det så af varmen og lad det stå – gerne til næste dag. Så sier du citron og blomster fra, og blander revet lime skal i + et skvæt af saften. Har du en ismaskine, er det nemt herfra, alternativt sætter du massen i fryseren og rører i den hver 20. minut så længe, du kan. Server med vandmelonsalat med frisk mynte og top isen med citronmelisse.
Både hyldeblomst, vandmelon, mynte, citronmelisse og lime er kølende ifølge Traditionel Kinesisk Medicin. Citronmelissen virker desuden beroligende på hjertet, hvilket vil sige den er god ved søvnløshed og uro. Hvis man har Milt eller Nyre Yang Xu er denne opskrift for kølende og vil svække personens tilstand yderligere. Jeg anbefaler derfor at den bruges til personer med Varme tilstande, eller at den kun indtages på rigtig varme sommerdage.
Rigtig god fornøjelse – og smid en kommentar nedenfor, hvis du har spørgsmål til opskriften eller hyldens virkning.
Henvisninger:
- Wong, James: Grow your own Drugs. London, 2010
- Legget, David: Helping Ourselves. Devon, 2005
- Torssell, Peter: Kinesisk Kostlära. 2009
- Miljøstyrelsen om Hyld, Sambucus nigra
- Fyens stiftstidende: Træet med de magiske evner
- Evaluation of anti-inflammatory and immunoregulatory activities of Stimunex® and Stimunex D3® in human monocytes/macrophages stimulated with LPS or IL-4/IL-13, Elsevier Masson SAS, 2020
- Andersensstories.com: Hyldemor
- Medicinhaverne: Hyld
2 reaktioner
Er det ikke generelt et problem at spise noget, der er så koldt som is ?
Hej Heine. Tak for din kommentar. Jo, du har helt ret. Det er ikke supergodt for især Miltens Qi Jie at spise noget, som er koldt. For mit eget vekommende sker der af samme grund sjældent. Kun når det er rigtig varmt og har været det længe. Sådan som nu.