Ba Duan Jin Medicinsk Qi Gong - Kunsten at dyrke sin Qi

I praksis oplever jeg at Qi Gong kan forbedre den diagnostiske evne og det intuitive punktvalg. Det giver mening for mig, fordi Qi er så vigtigt et begreb i hele forståelsen af TCM og den menneskelige organisme. Jeg begyndte at lære Qi Gong (Ba Duan Jin og Wu Qin Xi) under min TCM-uddannelse på Chengdu University of Traditional Chinese Medicine i Kina, hvor Medicinsk Qi Gong er et grundlæggende element i uddannelsen til akupunktør. Under studiet fik jeg blandt andet mulighed for at lære taoistisk Qi Gong i Qingyang Templet i Chengdu, og jeg har set mange eksempler på Qi Gongs helt ekstraordinære effekt, som har motiveret mig til at gå mere i dybden med metoden. 

Hvad er Qi Gong?

Normalt oversættes ”Qi” til ”energi” eller ”energistrøm”, men det er min opfattelse, at oversættelsen begrænser den dybe forståelse af ordet. I Kinesisk Medicin er Qi defineret som de mindste grundlæggende substanser (som kaldes Yin Qi) og deres funktioner (som kaldes Yang Qi). Ordet ”Gong” betyder praksis eller dyrkning og ”Qi Gong” referer således til bestemte åndedrætsteknikker, meditation og kropsbevægelser, som har til formål at stimulere bevægelsen af Qi i kroppen. I den klassiske medicin (som daterer før TCM) blev Qi Gong kaldt Dao Yin, der direkte oversat betyder ”at vejlede Qi”.

Qi Gong har været brugt til sundhedsfremme i over 2500 år, og er i dag en af de mest populære former for motion blandt pensionister i Kina, men også på skoler, hospitaler og i forbindelse med kampsport er Qi Gong praksis vidt udbredt. Qi Gong kan bruges til forskellige sundhedsfremmende formål: For eksempel til at øge sit energiniveau, at mindske stress og at ”dyrke sindet” (Qi Gong kan anses som en form for meditation eller mindfulness, hvor bevægelse indgår som en væsentlig del). Medicinsk Qi Gong er blevet anvendt til a forbedre sundheden ved at supplere mængden af Qi, styrke kvaliteten af Qi og genoprette balance i Qi. Herudover er der forskellige grene, der beskæftiger sig med forskellige formål: Den taoistiske Qi Gong-udøver ønsker at forsinke aldringsprocessen, den buddhistiske Qi Gong-udøver ønsker at være ”rig på tomhed”, og den konfucianistiske Qi Gong-udøver beskæftiger sig med at blive den ”perfekte person”.

Ba Duan Jin Medicinsk Qi Gong
Maleri der illustrerer den første af de 8 "silkebevægelser" i Ba Duan Jin Qi Gong.

Ba Duan Jin - Medicinsk Qi Gong

Den hyppigst anvendte form for Medicinsk Qi Gong kaldes ”Ba Duan Jin” som direkte oversat betyder ”de otte silkemanuskripter”. I det gamle Kina blev vigtige manuskripter af høj værdi skrevet på silke eller brokader af stof, som blev gemt i hemmelige skabe. Betegnelsen bruges om de otte øvelser eller ”silkebevægelser” som er centrale i Ba Duan Jin stilen. Metoden blev grundlagt af de berømte taoistiske mestre Lü Dong Bing og Zhong Li Quan i Song dynastiet, og er i dag en af de mest populære Qi Gong stile i Kina. Ba Duan Jin er primært designet som en form for Medicinsk Qigong, der har til formål at forbedre sundheden og forlænge levetiden, men praktiseres også i vid udstrækning som opvarmning i og supplement til forskellige former for kampkunst.

Bamai Qi Gong Hui Zhang
Hui Zhang demonstrerer et af de grundlæggende Qi Gong stands

Lovende forskning om de helbredsmæssige effekter af Qi Gong

I et omfattende review af Jahnke et al, 2011 af 77 randomiserede, kontrollerede studier af Qi Gong og Tai Chis potentielt gavnlige virkninger, var udfaldet positivt. Forskerholdet skriver i deres konklusion at forskningen viser ”konsistente, signifikante resultater” på en række helbredsmæssige områder; heriblandt styrkelse af knoglevævet og immunforsvaret, bedring af hjerte-lunge-kredsløbet, bedring af livskvaliteten og nedgang i risikoen for fald og faldskader hos ældre. Qi Gong praksissens virkning på det mentale helbred har også ligget til grund for en række forskningsartikler. Blandt disse kan nævnes et studie publiceret i Scandinavian Journal of Psychology i 2018, som viser at udøvelse af Qi Gong hos personer, som aldrig før har dyrket det, kan sænke deres ACTH niveau. ACTH (Adreno-kortikotropt hormon) er det hormon, der stimulerer dannelse og frigivelse af kortisol. Høje værdier af ACTH ses blandt andet ved stress, og Qi Gong kan på den måde bl.a. være gavnlig for stressramte. 

Qi Gong er en kombination af motion og meditation, som begge er effektive elementer i en sund livsstil og et godt mentalt helbred. For behandlere og patienter kan det hjælpe til at flytte fokus fra en kamp mod sygdom til dyrkning af sundhed. Samtidig giver Qi Gong redskaber til at arbejde bevidst og effektivt med vores Qi i relationen med andre uden at føle os “drænet”, og praksissens er derfor relevant, ikke blot for behandlere, men alle der arbejder med mennesker.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *