Opskrift på Brændenælde Tonic

I Kinesisk Medicin bruges kost og urter til at genoprette ubalancer. Det er ikke blot indholdsstofferne, som vi ofte fokuserer på i vesten, men også temperatur, smag, tilberedningsmetoder og anretning, der har en indvirkning på sundhed og sygdom ifølge Kinesisk Medicin. At forskellige urter tilskrives medicinske egenskaber, er til gengæld almindelig kendt, og i mange tilfælde viser forskningen også, at der er noget om snakken. Denne blog har jeg dedikeret til en af de planter, vi ofte betragter som uvenskabelig ukrudt:  Brændenælden.

Brændenælder

Brændenælder vokser overalt i Danmark. Det latinske navn er Urtica Dioica og planten spredes med rodskud. For de fleste er det måske en overraskelse at dens frugt er en lille nød.

Der er masser af dem derude lige nu, og de er smækfulde af A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og har desuden et højt indhold af protein. I kinesisk medicin anses brændenælder for at nære især Nyre Yin og Lever Xue, og anvendes f.eks til behandling af smerter, stivhed og følelsesløshed i muskler og led samt eksem. Brændenælde anses for at være bitter og skarp i smagen og hører til gruppen af urter der ”uddriver Vind og Fugt”. Lungen og dermed også huden og Wei Qi – immunforsvaret – styrkes, og netop derfor bruges brændenælde også til lidelser som bihulebetændelse og hoste med sejt slim.

Både i østen og vesten har man gennem tiderne brugt brændenælder mod inflammationer, ødemer, forstoppelse og gigtlidelser. I 1800-tallet blev sindslidende patienter dagligt pisket med friske brændenælder. Det skulle øge deres mentale velvære.

Der forskes stadig i brændenældernes gavnlige virkninger, og de tilskrives også at fremme mælkeproduktionen hos ammende og virke vanddrivende og udrensende. Brændenælder kan i øvrigt bruges både ind- og udvortes. For eksempel som tinktur på huden til eksem, nældefeber eller helvedesild.

Opskrift på brændenældetonic Kinesisk Medicin

Hvordan kan man bruge dem?

Brug kun toppene og det før de blomstrer. Altså med mindre, du vil bruge dem som kur mod skællende hår. Så kan du nemlig fint tage blomsterne med. Det giver i øvrigt også et ekstra skinnende hår. Skold dem i kogende vand og skyld dem derefter i koldt, så brænder de ikke længere. De smager godt, og du kan bruge dem på mange forskellige måder: I salat, suppe, tærte, brød, pesto, pandekager, smoothie eller juice.

Du kan også tørre dem og drikke dem som te, eller drysse dem på din morgengrød. Der er så mange muligheder… Jeg bruger dem lidt på samme måde som spinat, smagen er i samme retning, men brændenælderne har mere bid.

En varmende og nærende drik

Der er så meget, man selv kan gøre for sit helbred og hvorfor ikke kombinere lugning med at lave denne skønne tonic til Xue Xu (betegnelsen for blodunderskud i kinesisk medicin).

Lige nu vælter friske, lysegrønne brændenælder op af jorden. Tag de øverste skud og læg dem i et glas sammen med usvovlede, tørrede abrikoser. Hæld en flaske rødvin over, kom et tætsluttende låg på, og lad det stå 2-3 uger. Sørg for, indholdet er helt dækket af rødvin. Vend evt. glasset på hovedet i ny og næ. Du kan også komme skallen fra en usprøjtet appelsin i – jernoptagelsen øges nemlig af C-vitamin. Drik en lille “snaps” hver dag – gerne om morgenen. Når du har drukket det hele, kan du spise abrikoserne som dessert. God fornøjelse.

Opskrift på Brændenælde Tonic

Efter Daverick Leggets opskrift i bogen ” Recepies for Self-Healing”:

 

Ingredienser

1 flaske rødvin

Godt en halv liter friske brændenælder

24 usvovlede, tørrede abrikoser

 

Fremgangsmåde

Sterilisér en stor glaskrukke. Fyld den næsten helt op med brændenældetoppe, og læg de tørrede abrikoser øverst. Slut af med at hælde rødvin over det hele. Sørg for at alle abrikoser og brændenælder er dækkede af rødvin. Luk krukken tæt og lad den stå et mørkt sted ved almindelig stuetemperatur i 3 uger.

Både abrikoser og brændenælder nærer Xue, Det samme gør de røde druer i vinen, og alkoholen gør det til en varmende drik, som ifølge Kinesisk Medicin er varmende og nærende for Lunge, Milt, Hjerte, Blære, Nyre og Lever. Varme er en kontraindikation, mens Kulde og underskud eller stagnation af Qi og Xue, er en indikation.

Henvisninger:

5 reaktioner

  1. Hej
    Når jeg laver tonic, skal jeg så på samme måde skolde dem og skylle dem i koldt vand ind de overhældes med rødvin.
    Kh. Mai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 reaktioner

  1. Hej
    Når jeg laver tonic, skal jeg så på samme måde skolde dem og skylle dem i koldt vand ind de overhældes med rødvin.
    Kh. Mai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *